Hvorfor drømmer vi?

En ting er sikkert, hadde det å drømme vært meningsløst, så hadde vi ikke drømt. Drømmene er en kilde til visdom. Meningene om hvorfor vi drømmer er mange. Men en ting alle er enige om, er at det å drømme er viktig og en del av menneskets natur.

Tips en venn på e-post

Tekst: Kali

Forskning viser at hvis vi, av en eller annen grunn, stadig og over lengre tid, blir totalt fratatt muligheten til drømmesøvn (REM-søvn, som betyr rapid eye movement) blir vi syke.

Det kan føre til episoder med REM-hjerneaktivitet i fullt våken tilstand, ofte med tilhørende synsbilder og følelsene som er i drømmen.  

Ønsker du å vite mer? Nå kan du snakke Gratis med en klarsynt fra Magic Circle i hele 3 minutter!

For vår psykiske helse er REM-søvnen veldig viktig. Noen mener at drømmene, da spesielt marerittene, skal lære oss å takle farlige og vanskelige situasjoner i den våkne tilstand. Om du husker drømmene, eller at du tror du ikke drømmer, spiller ingen rolle.

Erfaringen drømmene gir oss, er der uansett. Om marerittene vil jeg si at her er virkelig mørket i lysets tjeneste. Mange drømmer går igjen hos flere. For eksempel det å drømme at du flyr, mister tenner, blir konfrontert med slanger etc.

De fleste kjenner seg igjen i disse drømmene og kan fortelle om en lignende drøm. Kanskje er det ikke så merkelig, for de fleste av oss er jo ganske like når det kommer til stykket. Vi fødes, vi er barn, vi er tenåringer, voksne. Vi forelsker oss, føder barn og blir foreldre, jobber, mister jobber, vi trenger penger osv.

Vi er et produkt av vår kultur, og det vi er opplært til å tro og tenke har helt klart betydning i forhold til drømmene våre, på godt og vondt.  Vi har antagelig stort sett de samme drømmer og forventninger til livet og kjærligheten, og også de samme redsler.

I forhold til hvor mange drømmer vi har, er de drømmesekvensene vi husker forsvinnende få. Det vi husker er de sekvensene som gjør sterkest inntrykk, det vi frykter mest, eller vårt inderligste ønske.

Når du drømmer er der intet filter som skiller mellom hva som er- og ikke er mulig. Da er alt mulig. I drømme kan du kjøre bil selv om du aldri har tatt i rattet til en bil. En slik drøm kan jo være et hint om at det er tid for å realisere drømmen om å ta sertifikat. 

Mannen eller kvinnen du drømmer om kommer til deg i drømme og lover deg evig troskap og et liv i kjærlighet, selv om du i våken tilstand vet med hundre prosent sikkerhet at det ikke kan bli noe forhold mellom dere.

Dette kan selvfølgelig skape litt forvirring, men slike drømmer er et tydelig eksempel på våre innerste lengsler og ønsker, og bør forbli på drømmeplanet. 

De gamle grekerne var overbevist om at drømmene hadde makt til å forandre liv. Hypnos, søvnens gud, var en viktig skikkelse i den greske drømmeverden.