Åndenes makt

Barndomshjemmet vårt var solgt. Det hadde vært brukt som feriebolig over tid av familien som nå skulle bo der fast. Jeg eide huset ved siden av og holdt et lite øye med det.

Tips en venn på e-post

Av og til likte jeg bare å gå inn der, sitte og mimre og tenke på tiden som var over. Vemodig var det, men godt å vite at de som skulle bo der var en del av slekta og av «oss». Siste kvelden før eierne kom, tok jeg igjen turen inn i «mors» hus.

Håndanalyse - Hånden avslører alt!

Det var i kveldingen, og skumringen hadde lagt seg over gården. Jeg gikk inn i de velkjente rommene og tenkte på alt som hadde vært i huset. Tente et lys, lot minnene komme der jeg satt i mors gyngestol. Ennå kunne jeg kjenne enkelte lukter som aldri hadde forlatt huset, men som satt i veggene. Kjente jeg ekstra godt etter, kunne jeg også fornemme fars pipetobakk duft som en anelse langt borte. Far døde mange år før mor. Det er rart hva en kan mane frem ved stille tenking og tilbakeblikk.

Jeg hørte lyden av en dør som gikk opp og skritt. «Noen kommer på besøk» tenkte jeg. Satt helt stille innerst i stua og så min mor komme inn i kjøkkenet. Jeg var som paralysert og følte jeg ikke kunne puste. Hun gikk rundt i kjøkkenet, tok på benken og bordet. Kom inn i stua der jeg satt. Hun var akkurat som jeg husket henne. Kjolen, forkleet, håret, tøflene, og jeg kunne også kjenne hennes spesielle lukt, en svak duft av parfymen hennes. Hun var så nær at jeg kunne tatt på henne, men jeg satt som i transe.  Fikk en følelse av serien ”Åndenes makt” på TV, som jeg hadde sett for lenge siden. Helt likt det som hendte der.

Mor gikk runden i stua og dvelte liksom ved noen av tingene. Jeg bare satt der, stivnet i gyngestolen, kunne ikke røre meg. Så ansiktet hennes, ubevegelig, hvitt. Men det var mor. Så «tøflet» hun ut. Jeg hørte den spesielle måten hun gikk på når hun hadde tøfler på. Og etter hvert lukket dørene seg da hun forlot rommene. Den siste, helt ute i den innerste gangen, hvor hun i de senere år hadde sitt rom.  Det ble helt stille. Ute var det blitt mørkt, men i stua brant ennå lyset jeg hadde tent. Jeg satt fremdeles som i transe. Pustet litt og kom langsomt tilbake til virkeligheten.

Så kom reksjonen. Jeg gråt, hikstet og bar meg, laget lyder jeg ikke hadde trodd jeg hadde inni meg. En ufattelig sorg rev meg liksom i biter. Lenge varte det. Så kom en ro over meg, der jeg satt sammenkrøpet i mors stol. Og plutselig var mor der ved siden av meg. Jeg følte handa hennes på hodet mitt, kjente igjen den svake parfymeduften. Og jeg hørte stemmen hennes tett ved øret mitt:

«Det var mitt farvel med alt. Jeg er glad for hvem som skal bo her».

Jeg forlot huset, og kunne glede meg over at de som skulle overta barndomshjemmet mitt kom til å få et godt hus å bo i.

Ane 

Slik blir 2018 for deg! Bestill et personlig årshoroskop fra Henning Hai Lee Yang.