Ari Behn stiller ut sine bilder: «Inferno» handler om livet etter skilsmissen

Fellesutstillingen «Inferno» har Ari Behn sammen med Mikael Persbrandt, Per Heimly og Tor Rafael Raael. Det er meningen at kunstnerne skal reise landet rundt med utstillingen, som siden i vår har vært innom flere gallerier på Østlandet.

Tekst og foto: Kari Flaata Halling

Denne gangen har turen kommet til Galleri Dyrmyr, i Kongsberg Glasservice sine lokaler, på Kongsberg. Ari Behn ankommer lokalene sammen med kjæresten Ebba Rysst Heilmann, en halv time forsinket. Med sitt sjarmerende smil informerer han om at hans kunstnerkolleger av ulike grunner dessverre ikke kunne komme. Men det ser ikke ut til å ha noen betydning for de mange fremmøtte, flest damer, som flokket seg om den fargerike kunstneren. Ari innleder med å si:
   - Kjære alle sammen! En gyllen halvtime måtte dere vente. Det er et vandrende sirkus. Michael Persbrandt sa at han endelig fikk hentet fram sin sjel da han tok opp kunsten igjen. Jeg føler det på samme måte!

Maler livet sitt. "Himmel over Bloksbjerg" maleri
Ari har kalt utstillingen «Inferno», og den handler vesentlig om hans eget liv etter skilsmissen fra prinsesse Märtha Louise. Titlene på bildene er blant annet: «Pain», «In Public», «Himmelen over Bloksbjerg», «Panic» og «Family». Det er mange spennende detaljer i bildene, og ser man nøye etter, dukker en kongekrone opp på flere av dem. Bildet «Skapelsen» synes han selv er best. På det tidspunktet han malte bildet, visste han at ekteskapet med Märtha ville ende med skilsmisse, så gifteringen ligger ute i havet.
   Det fargerike kunstverket «100 strokes before I go» er hovedbildet på utstillingen. Det skinner i gull, rosa og grønt. I sentrum ser vi en prinsesse i grønn, struttende ballkjole.
   – Jeg har sett mange kjoler. Og dette er virkelig en kjole! Jeg har også sett mange sko og mange danser, sier Ari, med sin karakteristiske poesi i stemmen.
   På en krakk ved kjolekanten kjemmer en liten jente håret:
   - Helt konkret drar hun børsten 100 ganger gjennom håret. Jenter med vått hår vil gjerne børste håret før de legger seg. Dette handler også om å finne sin plass, om klare symboler, og om å finne sin posisjon. Der er ikke lett, sier Ari. Han ønsker ikke å si så mye om bildene i plenum. Publikum får tolke bildene selv.
   Få vet at Ari Behn malte dette bildet for fire år siden på Hankø. Siden har det hengt hjemme hos familien i Lommedalen før det ble solgt til en privat samler i Tønsberg for 200.000 kroner. Ari låner bildet tilbake for å stille det ut.
   – Familien er så glad i dette bildet. Det var ikke lett å selge det, innrømmer Ari og stiller seg opp ved kunstverket for at publikum skal få tatt nødvendige bilder.

Allsidig kunstner
Ari er god på å mingle med folk. Selfies, autografer og «small talk» er hans greie. Og han strør rundt seg med komplimenter.
   - Så fine dere er, sier han til to jenter og stryker dem over armen.
   Ari fikk gode tilbakemeldinger og terningkast seks av anmeldere da han debuterte med boken «Trist som faen» i 1999. Han har også designet alt fra klær til vinglass og servise. Som fersk bildekunstner får han også masse ros.
   - Hva vil du satse på fremover, ord eller bilder?
   – Jeg har malt hele tiden hjemme i min egen stue og henter inspirasjon fra familien. Kombinerer ulike kunstuttrykk. Jeg skriver også, men i den siste tiden har malingen tatt mye plass. Det har vært nødvendig, sier kjendiskunstneren og vier oppmerksomheten til nok en person som vil ha et bilde signert.

Les også: En annerledes vintermorgen

Ari Behn portrettbildeÅndelig person

Jeg spør Ari Behn om han er opptatt av overnaturlige og åndelige ting, og om han er interessert i å få et par utgaver av Magic Magasin.
  - Jeg er jo en åndelig person, svarer han og takker ja til blader. Han har selv hatt sterke opplevelser. Da han møtte Märtha første gang, så han straks i en visjon at de ville få tre barn sammen.
   Nær døden opplevelser har fått ham til å omfavne livet. Da Ari var ti år gammel, falt han ned fra et tre, landet på ryggsøylen og havnet et halvt døgn i koma. Legene fryktet at han skulle dø. Livet passerte revy. Han så seg selv utenfra.
   - Jeg hørte sfærisk musikk og gikk ut av kroppen min. Kjente en enorm ro. Jeg husker det som om det var i går. Det sto helt tydelig for meg at nå kunne jeg dø, men at det ikke skulle skje fordi jeg hadde en oppgave å utføre på jorden. Jeg så at jeg skulle skrive. Jeg så alt i livet mitt fram til nå. Infernoet. Jeg kom tilbake i kroppen min for å utføre en oppgave. Etter det har jeg ikke vært redd for å dø, forteller Ari i et portrettintervju i Magasinet 20. mai 2017.

Artikkel fra Magic Magasin Utgave nr 4 - 2017